Therapeut Yvonne

Yvonne is gespecialiseerd in meerdere therapieën zoals diverse soorten massages, Cranio Sacraal en Guasha. Als extra ondersteuning gebruikt ze Aromatherapie tijdens de behandelingen en als het nodig is gebruikt ze medical taping en/of de pads van Sure Foot.


"Al van jongs af aan houd ik mij bezig met het verzorgen en rijden van paarden en mijn passie voor paarden is alleen maar doorgegroeid. Als klein meisje op de manege en later volgde de vaste verzorgpaarden.


Het moment dat mijn droom uitkwam, een eigen paard is alweer 28 jaar geleden. De toen 3,5 jarige KWPN ruin Ivanck (Mytens xx X Ulft) was een heel knap, sensibel, vrolijk en super werkwillig paard, waarmee ik regelmatig dressuurwedstrijden startte en ook veel mee heb gesprongen, meer omdat hij springen geweldig vond en niets was te hoog voor hem. Ivanck heeft een mooie leeftijd van 30 gehaald en helaas heb ik hem moeten laten gaan in april 2020 na een breuk door een val. Gelukkig heb ik en mijn dochter een hele mooie tijd met hem gehad, maar liefs 27 jaar van hem mogen genieten. Ivanck was ook een echte brokkenpiloot, hij heeft wat ongelukjes gehad in de wei op de paddock en zelfs in zijn stal waarbij er elke keer gedacht werd, dit overleefd hij niet. Hij had altijd een engeltje op zijn schouder en ik heb heel veel geleerd van al zijn ongelukken, wat mij ook ertoe aanzette om als eerst een opleiding te volgen als paardensport masseur en daarna was er geen stoppen meer aan.


10 jaar geleden kwam de 8 jarige ruin, Zudor (Sit thise one out xx X Convensana VI 204), een stoere, knappe temperamentvolle Lippizaner X Engels Volbloed op mijn pad, zo groen als gras en dus nog onbeleerd en best een uitdaging! Inmiddels is hij alweer 18 jaar en is er veel gebeurd. Ik zie Zudor als een projectje hij heeft nogal wat dingetjes, mentaal en fysiek, Zo heeft Zudor wat moeite om zijn adrenaline te laten afvloeien wat soms tot spannende dingen kan leiden, dat hoofdzakelijk met zijn kruising heeft te maken. Voor mijzelf hoofd koel houden en hem zo rustig mogelijk begeleiden als hij zo is. Zudor is hypermobiel en heeft het grote voordeel dat hij enorme spierbundels heeft van een Lippizaner en echte bodybuilder.


Beide paarden zijn bloedpaarden met behoorlijk wat temperament. Ik verveel me dan ook geen moment met deze paarden. Ik heb heel veel geleerd en leer nog steeds heel veel. Ze zijn zo gezegd lekker gecompliceerd, letterlijk en figuurlijk maar ik zou niet anders willen!


Ik werk dagelijks met veel plezier met verschillende paarden en ben vaak verbijsterd wat mijn handen voor een paardenlichaam kunnen betekenen."


"Voor het behouden van mijn licenties en het waarborgen van de kwaliteit van de behandeling volg ik jaarlijks diverse bijscholingen om mijn kennis nog verder uit te breiden.

Ik ben aangesloten bij:

  • Vereniging voor paarden Sportmasseurs (VPSN)
  • Massage Hippique als licentiehouder
  • PPN Kwaliteitsregister Cranio Sacraal Level 2
  • Guasha Opleidingen Santai als Guasha therapeut"


Wil je meer informatie? 

Neem gerust contact met mij op : 


Yvonne l'Amie 

06 - 55 146 440

yvonne@fithorse.nl

CRANIO SACRAAL THERAPIE

Cranio sacraal therapie is een onderdeel van de Osteopathie en werd oorspronkelijk cranio-osteopathie genoemd. Dr. William Sutherland ontdekte begin 1900 dat de botten van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de core link. De core link bestaat uit de schedel, de ruggenwervel kolom, de dura mater (een beschermend vlies om de ruggenwervel kolom) en het heiligbeen. Deze lichaamsdelen zijn aan de buitenkant verbonden door fascia, pezen en spieren. Sutherland merkte dat met hele lichte druk op botten van de schedel, dit invloed had op het bekken en heiligbeen en andersom, dus op de gehele wervelkolom.


Cranio-Sacraal Therapie is een mooie zachte ondersteuningsvorm om paarden te helpen de oorzaak van hun klachten te achterhalen en bij de oorsprong te behandelen. Cranio Sacraal therapie ondersteund het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Het lichaam is enorm intelligent. Om een voorbeeld te noemen bij een wondje weet elke cel precies zijn taak en zal de huid herstellen. Dit betekent dat het activeren en stimuleren van het herstellende vermogen een enorme bijdrage levert aan het herstel en welzijn van je paard. Het cranio sacrale systeem beïnvloedt ook andere systemen in het lichaam waaronder het zenuwstelsel, het immuunsysteem, de hormoonhuishouding.


Als therapeut gebruik ik diverse hands- on technieken die spanningen in het bewegingsapparaat en het bindweefsel, dat het hele lichaam als een spinnenweb bij elkaar houdt, los te maken. Ik werk dan met een zachte druk op lichaam en schedel, het lichaam wordt bevrijd van blokkades die het bewegingsapparaat beperken, emotionele blokkades worden ook losgemaakt. Pas als alle blokkades zijn geheeld en verbonden, zal het paard optimaal herstellen, (in belang van gezondheid, fysiek als mentaal), totaal in balans komen en weer optimaal fit kunnen presteren.


Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling kan het paard op diverse manieren reageren, het paard kan weerstand vertonen, dit wordt meestal gevolgd door een ontspanning en uiteindelijk een totale ontspanning. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het paard direct in ontspanning gaat, vaak zijn dit de paarden die vaker in mijn handen komen en totaal vertrouwd met mij zijn. Het kan ook voorkomen dat het paard door te veel trauma niet te intensief of lang behandeld kan worden, omdat de therapie veel processen tot stand brengt. Voor deze paarden is het belangrijk om een vervolg afspraak te maken en de behandeling zo af te ronde dat het paard er een fijn gevoel en beleving aan overhoudt en dan zal je ook zien met de volgende behandeling dat het paard zich steeds meer openstelt en zowel fysiek als mentaal in balans komt en qua karakter en beweging een veel vrolijker en energieker paard wordt.


Na de behandeling

Na de behandeling moet het paard 10 tot 15 minuten stappen om de afvalstoffen beter af te kunnen voeren en om weer aan zijn nieuwe beweging te wennen doordat compensaties zijn verholpen. Daarna kan het paard gewoon terug in de paddock/weide/stal. De eerste 4 dagen geen zadel dus ook niet rijden, dit is nodig om de optimale doorstroming te krijgen van de wervelkolom, de behandeling werkt daarna nog dagen, weken door. Het is niet zo dat je 4 dagen niet mag, beweging is belangrijk. Ik geef na de behandeling door wat je de komende 4 dagen mag doen, dit heeft te maken met de reactie van het paard na de behandeling, hierop maak ik mijn inschatting voor de dagen erna. Daarna kan het werk weer opgepakt worden, omdat sommige paarden de eerste dagen onder het zadel weer even wat moeten zoeken naar de nieuwe balans is het ‘t beste om een behandeling minimaal 5 dagen voor een les of wedstrijd af te spreken.

AANDOENINGEN / KLACHTEN VOOR CRANIO SACRAAL

  • Stress
  • Na een tandarts bezoek
  • Headshaking
  • Hyiod (tongbeen) problemen
  • Oren of hoofd niet mag aanraken
  • TMJ (kaakgewricht) TMD) Dysfunctie
  • Zenuwverlamming van het gezicht
  • Hangen aan het halster
  • Oog problemen (om het oog) vocht en traanoog
  • Valpartij
  • Luchtzuigen
  • Spijsvertering (koliek gevoelig, maagzweren)
  • Luchtwegen
  • Allergieën
  • Hormonale problemen
  • Ondersteuning bij PPID
  • Hals/Hoofd problemen (inbuigen en kantelen)
  • Achterhand problemen
  • Blokkade Psoas
  • Zadelnijd, CTO problemen
  • Na operatie (narcose)
  • Na castratie
  • Hanetred
  • Kramp been
  • Ataxtie





Met preventief behandelen voorkom je disbalans en compensaties, die gevoelig zijn voor blessures!


MASSAGES

Als paardenmasseur hou ik mij bezig met de spieren die van belang zijn voor houding en beweging van het paard. Als masseur behandel ik voornamelijk de oppervlakkige spieren (bewegingsspieren) en hierdoor ook onbewust de diepliggende spieren die het skelet aansturen. Het goed functioneren van het spierenstelsel is van belang voor het correct bewegen van het paard, maar heeft ook invloed op het functioneren van de rest van het lichaam.


Fascia is ook een heel belangrijk onderdeel in het paardenlijf, fascia bevind zich overal in het lijf het is een ononderbroken omhulsel wat zeer elastisch en glad is zodat lagen over elkaar glijden en bewegen zo dat het lichaam soepel beweegt en gezond blijft. Het geeft steun aan organen, botten, pezen, spieren en fungeert als een schokdemper voor de spieren en organen. Doordat fascia als een web door het lijf loopt en alles met elkaar in verbinding staat kan het fascia beschadigd raken door een verrekking of trauma. Als het fascia gaat verkleven wordt het een soort gel (vervuilde fascia) fascia kan verdikken en aan andere lagen gaan vastkleven en hierdoor een beperking in de bewegingsvrijheid van het paard. Het is van belang om de oorzaak te behandelen.


Doordat met massage de bloedsomloop en stofwisseling worden beïnvloed heeft de massage ook positieve invloed op het welzijn van het paard. Elke massage is speciaal afgestemd op het paard en is geschikt voor een jong paard in de opbouw, voor jouw senior om deze gezond en fit te houden, sportpaard om optimaal te kunnen presteren en tijdens revalidatie door compensatie van een oude blessure, ondersteuning van een blessure en tijdens boxrust om de doorbloeding van de spieren optimaal te houden waardoor verzuring kan worden afgevoerd.


Sportmassage

Wij verwachten vaak grote prestaties van onze paarden. Wat resulteert dat de paarden veel vragen van hun spieren en gewrichten. Ieder paard, van sportpaard tot recreatiepaard kan veel baat hebben bij een sportmassage. Massage bevordert de fitheid van de spieren. Indien een paard een blessure heeft gaat een paard proberen onder deze pijn uit te komen door de pijnlijke plek te ontlasten en dit op een andere manier te compenseren. Hierdoor kan er een overbelasting in deze spieren ontstaan. Dit heeft als gevolg dat er weer een nieuwe blessure kan ontstaan. Vaak is kreupelheid of een blessure een uiting van een probleem dat al veel langer sluimerde, maar dat niet in vroeg stadium herkend is. Met een sportmassage kan je het paard in een betere fysieke conditie krijgen, compensaties worden opgelost. Sportmassage is gericht op de oorzaak van spierproblemen.


Seniorenmassage

Bij oudere paarden die niet of minder bereden worden en al wat stijver zijn, wordt een blessure niet altijd opgemerkt. Paarden die ouder worden hebben vaak een extra steuntje nodig. Het is net zoals bij oudere mensen spieren en gewrichten worden stijver het herstelvermogen gaat achteruit, omdat ze minder of niet “werken” zal de spiermassa en kracht afnemen. Door de afname zal de kans op blessures vergroten, iets wat we natuurlijk niet willen! Spierkracht is de kracht om het lichaam overeind te houden. Met een massage wordt de doorbloeding gestimuleerd. In het hele lichaam worden afvalstoffen en eventuele ophopingen afgevoerd, waardoor toevoer van vers bloed wordt verkregen en dat is niet alleen maar belangrijk voor spieren,  maar ook voor alle organen. Een massage zorgt ervoor dat een lichaamseigen pijnstiller (endorfine) vrij komt zodat lichaam en geest optimaal ontspannen.

Door oudere paarden regelmatig te masseren kunnen ze ondersteund worden bij het ouder worden en om zo goed mogelijk fit, vrolijk en sterk te blijven.


Paarden op boxrust

Check altijd eerst met de dierenarts of het een goed idee is om jou paard tijdens zijn boxrust te laten behandelen.

Massage en Guasha zorgen voor een optimale doorbloeding van de spieren. Hierdoor kunnen opgehoopte afvalstoffen beter worden afgevoerd. De spier heeft weer een goede gezonde doorbloeding en hersteld hierdoor sneller. Door de behandeling kan het paard ook optimaal ontspannen, de meeste paarden zijn toch wel wat onrustig omdat ze graag contact hebben met andere paarden en in beweging willen blijven.


Bij revalidatie

Ook paarden die na een blessure weer aan het werk mogen, is het goed om ze te ondersteunen met een behandeling. Een paard zal na een blessure vaak stijf en voorzichtig aanvoelen voor de ruiter. Deze paarden zijn ten tijde van de blessure gaan compenseren in hun lichaam, hierdoor zijn ze geneigd om in de compensatie te blijven doorlopen, het zit nog in het spiergeheugen. Een behandeling helpt jouw paard op weg om zijn balans weer te hervinden en zo weer optimaal zijn lichaam te gebruiken. Hierdoor worden compensaties verholpen en kan het paard weer opgebouwd worden naar zijn niveau van voor de blessure. Deze behandelingen worden gecombineerd met mijn andere behandel therapieën.

AANDOENINGEN / KLACHTEN VOOR MASSAGES


  •  Het paard zit niet lekker in zijn vel
  • Reageert geïrriteerd, met opzadelen, aansingelen, poetsen of rijden
  • Gespannen spieren
  • Verkeerd aanspringen of bokken tijdens de galop
  • Niet nageeflijk, kan moeilijk stelling/buiging aannemen
  • Niet voldoende ruim kan stappen, draven of galopperen
  • Na trauma (door verstapping, uitglijden of vastliggen)
  • Tijdens revalidatie (spieren in conditie te houden)
  • Bij spierbevangen paarden (doorbloeding stimuleren en afvalstoffen laten afvoeren)
  • Na een chiropractische/osteopatische behandeling (spieren rondom het behandelde gebied los masseren)
  • Spieratrofie

·

Ter preventie (blessures in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen)

GUASHA THERAPIE

Guasha is een heel oude therapie uit China en gebaseerd op de meridianenleer van de Chinese geneeskunde. Het doel is om door middel van Guasha een betere doorstroming en doorbloeding op gang te brengen ter verbetering van de pijnklachten. Het lichaam wordt weer vitaler doordat er een betere doorstroming plaatsvindt van bloed en energie, omdat afvalstoffen opgeruimd worden. Ook het zenuwstelsel kan hierdoor beter gaan functioneren.


Guasha therapie is erop gericht om blokkades die in het lichaam zijn ontstaan door ophoping van afvalstoffen en toxines, te verwijderen. Het verbetert de bloedcirculatie, geeft een sneller herstel van verzuring, spierkramp en blessures die zijn ontstaan mede door afvalstoffen en hierdoor meer bewegingsvrijheid. Geeft verlichting bij artrose. Lost de eerste (eigenlijk de laatst) compensatie in het lichaam op, zodat het oorspronkelijk probleem zichtbaar wordt. Geeft ontspanning en verminderd stress, zorgt voor het vrijkomen van endorfine (lichaamseigen pijnstiller).

Door de druk van het schrapen op de huid ontstaat er een soort “zuiging” onder de huid (opperhuid, epidermis) in het bindweefsel. Hierdoor ontstaat er een betere doorbloeding waardoor voedingsstoffen en zuurstof vanuit de bloedbaan alle cellen weer beter kunnen bereiken. De afvalstoffen en toxines worden door het schrapen naar de oppervlakte gebracht en via het lymfestelsel en de bloedsomloop afgevoerd naar lever en nieren waar ze verder worden verwerkt.

Guasha zorgt dus dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd die vrijkomen bij een blessure, zodat nieuw zuurstofrijke bloed kan helpen aan het herstel van de blessure en werkt ook goed bij oude blessures.


Ik heb een best uitgebreid pakket aan Guasha opleidingen gedaan, waardoor ik veel kan combineren.

Door de jaren heen ben ik er achter dat je zoveel met Guasha kan. Ik heb behandelingen eigengemaakt door veel uit te proberen bij. Bij een operatie met littekenweefsel door een ongeval (rekt en strekt het fascia niet meer en krijg je bindweefsel verklevingen, hiervoor heb ik een hele mooie combinatie gemaakt met Guasha en stretchoefeningen. Bij vervuilde fascia ontstaat door trauma en ziet eruit als blubber. Dit gaat niet meer weg. Het weefsel eromheen verstrakt en zorgt weer voor nieuwe blessures. Ook hier kan ik hele mooie resultaten behalen. Bij spieratrofie, een spier die zo strak en hard is en waar bijna geen doorbloeding meer is, heb ik mooie resultaten mee behaald door mijn andere behandeling te combineren met Guasha. 

Ik heb een mooi assortiment aan edelsteen schapers zoals: groene jade, witte jade, bianstone, rozenkwarts, tinanium, rode agaat en obisidiaan. Elke steen heeft een unieke werking en wordt geselecteerd voor de behandeling.


Guasha werkt tevens heel ontspannend voor gespannen paarden, omdat het voor een paard heel natuurlijk aanvoelt en paarden van nature ook bij elkaar schrapen. Mocht ik een heel sensitief, gespannen paard behandelen en vooral als ik het voor het paard het eerste behandel, dan pas ik altijd de combinatie Cranio Sacraal en Guasha toe, ik krijg dan de totale ontspanning zodat ik optimaal kan werken en het paard mij vertrouwd en zich openstelt.

De combinatie met Cranio Sacraal therapie werkt ook dieper op organen.


Na de behandeling

Na de behandeling moet het paard 10 tot 15 minuten stappen om de afvalstoffen beter af te kunnen voeren en om weer aan zijn nieuw beweging te wennen omdat compensaties zijn verholpen. Daarna kan het paard gewoon terug in de paddock/weide/stal. Normaal gesproken kan een paard na een Guasha behandeling de volgende dag gewoon aan het werk tenzij ik het in combinatie heb behandeld met Cranio Sacraal wat over het algemeen bijna altijd voorkomt, het kan zijn dat ik het paard heb behandeld met meer druk zoals bij spieratrofie dan kan je ook een paar dagen niet rijden en krijg je huiswerk mee om jouw paard zoveel mogelijk te ondersteunen. Elk paard is anders en reageert anders, daardoor is ook elke behandeling uniek. Ik zal je een persoonlijk advies geven voor zowel de behandeling als de nazorg aangepast op jouw paard. 


Mocht ik een paard behandelen die last heeft van verzuring of door een onderliggende ander probleem waar het paard veel afvalstoffen vast houdt, dan leg ik de eigenaar graag uit hoe hij/zij het paard zelf kan onderhouden met een versterkende Guasha. Dit doe ik door middel van workshops maar ook eventueel een priveles.

AANDOENINGEN / KLACHTEN VOOR GUASHA THERAPIE 


  • Rugproblemen
  • Spierspanning en spieratrofie
  • CTO problemen in combi met mijn andere therapieën
  • Laterale buiging incombi metmijn andere therapieën
  • Spanning door stress combi met Cranio Sacraal
  • Beperkingen door littekenweefsel mijn andere therapieën
  • Paarden die moeilijk kunnen ontspannen
  • Luchtwegen in combi met Cranio Sacraal
  • Paarden die snel verzuren, (Guasha heeft een diep ontgiftende en ontzurende werking)
  • Diepte werking op de organen door op de meridianen te werken
  • Vervuilde fascia door trauma in combi met mijn andere therapieën


Met preventief behandelen voorkom je disbalans en compensaties, die gevoelig zijn voor blessures!


MEDICAL TAPING

Na een behandeling maak ik regelmatige gebruik van taping als ik het paard hiermee extra kan ondersteunen.

Door het liftend effect van de tape op de huid worden diverse systemen in het lichaam geactiveerd, waaronder ook het zelf genezend vermorgen van het lichaam. Dit zorgt voor een sneller herstel van diverse blessures.

Het taping concept bestaat uit verschillende technieken, waarmee diverse weefsels in het lichaam beïnvloedt kunnen worden.


De tape die ik gebruik is speciaal voor paarden, de tape is goed rekbaar en blijft ongeveer 3 á 8 dagen zitten op een dunne schone vacht.

Taping wordt alleen toegepast in combinatie met een behandeling van Fithorse


Wanneer taping inzetten?


  • Trauma met vochtophoping (activeren van de bloed- en lymfecirculatie)
  • Pijnlijke en gespannen spieren
  • Behandelen van littekens
  • Afvoer vocht bij stalbenen
  • Ondersteuning van banden en gewrichten
  • Ondersteuning bij peesproblemen
  • Bij verbeteren van de spierfunctie (tonus verhogen of verlagen)
  • Voor de spier- en fasciaketen

AROMATHERAPIE

Hiervoor maak ik gebruik van 100% natuurlijk en biologisch essentiële oliën. De olie ondersteunen het paard zowel fysiek als mentaal en versterkt het immuunsysteem, huidproblemen, luchtwegaandoeningen, maag en darm klachten, problemen hormonaal, bij onrust en angst en nog veel meer, de oliën zijn zeer breed inzetbaar. Deze natuurlijke oliën worden herkend door het lichaam van het paard en ondersteund op die manier lichaamsprocessen. Zo heeft iedere essentiële olie zijn eigen unieke werking.


Tijdens mijn behandelingen gebruik ik frequent bepaalde essentiële oliën ter ondersteuning van de behandeling door te laten inhaleren of ik masseer het op de huid voor extra doorbloeding. Bij gespannen paarden gebruik ik een oliën die de geest kalmeren zodat de paarden meer ontvankelijk zijn voor de behandeling, waardoor deze dus een betere en diepere inwerking krijgt.

SURE FOOT

Je paard zal worden uitgedaagd om de balans, de actieve proprioceptie, de spieren en lichaamsbewustzijn te verkennen en te gebruiken. Het werkt ontspannend zowel mentaal als fysiek en is inzetbaar bij o.a. revalidatie, compensatiegedrag.

MOBILISEREN EN STRETCHEN


Mobiliseren en stretchen pas ik toe tijdens een behandeling als dat nodig is maar ook om meer informatie en duidelijkheid te krijgen over de bewegelijkheid van het paardenlichaam.

Waarom mobiliseren en stretchen?

Het bevordert de lenigheid en een leniger paard krijgt een optimale bewegingsuitslag

Lenigheid beïnvloed ook de snelheid en kracht

Verbetert de techniek

Verbeter het energieverbruik

Verbeteren de sportprestatie

Voorkomt zeker blessures

Bewustwording gebruik lichaam

Betere balans, gewicht over 4 benen verdelen.

Oplossen van spiergeheugen

Ik geef ook vaak stretchoefeningen aan de klant mee om het paard soepel te houden bij zijn beperking en waar de spieren op teveel spanning staan. let er wel op dat je een stretch nooit overvraagt en stretch nooit op koude spieren. Werk geleidelijk toe naar betere stretches. Stretch bijvoorbeeld als cooling down (zonder zadel) door het paard te stretchen verbeterd de doorbloeding en verminderd spierpijn.



CURRICULUM VITEA 

 

2022 

* VPSN - Drs. Katja Winderichkx en Henk va/d Veen (De Lingehoeve Dierengeneeskunde) 

Scholingsdag, Dissectie rug

* VPSN - Drs. Katja Winderichkx en Henk va/d Veen (De Lingehoeve Dierengeneeskunde)

Scholingsdag, Beenstanden

 

2020

Brinja Riedel  - European Sure Foot Practitioner 

 

2019 

*VPSN Raisa Fleisherr 

Bijscholing Zadel-logica voor professionals

*Silverlinde / Margriet Cremers-Dudok van Heel 

Aromatherapie paard/hond

 *HBO Jaaropleiding  Praktijk Natuurlijk / Ilze van Merrebach 

Cranio Sacraal Therapie Paard Level 2 
*VPSN / Lingehoeve / Katja Winderickx, Henk van Veen 

Bijscholing EHBO & Anatomie, dissectie been  

*Praktijk Natuurlijk / Mariecke Verseput 

(TCM)Traditionele Chinese Geneeskunde voor SC Therapeuten. 

*Blauwe hengst,Natascha Bos    

Natuurlijke voeding + Praktijk Voeding

 

April, 2019 

VPSN Linghoeve Lienden 

 

2018 

*Equinestudies / Zafanja Vermeulen 

Whole Horse Dissectie 

*Massage Hippique / Sandra Vinken 

Biomechanica theorie/praktijk 

*HBO Jaaropleiding  

Praktijk Natuurlijk / Ilze van Merrebach 

Cranio Sacraal Therapie Paard 

*Jaaropleiding Guasha Opleidingen Santai / Human & Horse Greetje Hakvoort 

Guasha humaan en paarden 

 

2017 

*Massage Hippique , Olv Drs. Ben Horsman 

Thema Kreupelheden en Anamnese

 *Massage Hippique / A. Schreurs 

Equine Myofascial Release Therapeut (EMRT) 

*DA en Chiropractor/osteopaat Minneke van Duijn 

Chiropractor van mijn eigen paarden   

*VPSN Ovl FES-chiropractor Morgan Lashley 

Revalidatie van het Sportpaard

*Equina / Evy Macquoy 

Hotstone voor paarden

*Cursuscentrum dierenverzorging Barneveld 

Paardenvoeding Basis  


 

2016 

*VPSN - Ids de Boer Van Dierenkliniek Emmeloord 

Gebit, gebitsproblemen en gebitsbehandeling, 

*Massage Hippique / A. Schreurs 

Wervels en Gewrichten 

Advanced Equine Chain Taping 

 

 

2015-2016 

Massage Hippique  

Snijzaal Faculteit Dierengeneeskunde / Drs. ? nog opzoeken 

 

2015 
*Massage Hippique/ A. Schreurs S. Vinken
Jaaropleiding 

  • Anatomie en Fysiologie 
  • Sportmassage 
  • Integratieve massage 
  • Intuïtieve massage 
  • Mobiliseren en Stretchen 
  • Massage Paardenhoofd 

 

2014
*Equine.com - Annemarie van der Toorn 

Cursus trailerladen 


2001 Academy Bartels / Tineke Bartels 

Over lesgeven en trainen  


2000 Academy / Tineke Bartels 
Vervolg over lesgeven en trainen 

1999 KNHS 
Orun Instructeur (2e fase dressuur)